Recyklační koloběh polystyrenové obalové jednotky s procesem ChemCycling

JEŠTĚ VÍCE RECYKLACE

Tisková zpráva 20.09.2019

SPOLEČNOST STOROPACK PŘEDSTAVUJE PROTOTYPY VYROBENÉ Z MATERIÁLU Styropor® Ccycled, NOVÉ CHEMICKY RECYKLOVANÉ SUROVINY

Metzingen, září 2019. Vysoce kvalitní ochranné obaly lze vyrábět i za použití surovin získaných z chemické recyklace, což společnost Storopack, specializující se na ochranné obaly, demonstruje během pilotní fáze projektu ChemCycling společnosti BASF. Na tiskové konferenci na začátku července, před největším světovým veletrhem plastikářského a gumárenského průmyslu K 2019, společnost Storopack představila první prototypy tohoto projektu, na kterém spolupracuje se společností BASF se třemi dalšími partnery – společnostmi Jaguar Land Rover, Südpack a Schneider Electric. Společnost BASF zvolila značku Storopack na testování surovin při výrobě obalových materiálů z EPS, které Storopack používal na výrobu předem kvalifikovaných systémových řešení pro přepravu teplotně citlivých farmaceutických produktů a inovativních izolačních boxů pro přepravu potravin, např. čerstvých ryb. Oba prototypy jsou v celé řadě špičkové a nabízejí stejně vysokou úroveň kvality, jako obalová řešení značky Storopack zhotovená ze standardního EPS. Splňují také náročné hygienické požadavky a zaručují použití bezpečné pro potraviny.

Průlomová novinka v cirkulární ekonomice

„Přesvědčila nás skutečnost, že Styropor® Ccycled lze použít na potravinové obaly. Pro materiál Styropor® již existuje řada recyklačních možností a proces ChemCycling může objem recyklace dále zvýšit,“ říká pan Hermann Reichenecker, výkonný ředitel společnosti Storopack. Proces ChemCycling extrahuje ze směsného plastového odpadu syngas nebo pyrolýzní olej. Obojí je pak možné používat jako surovinu pro chemický průmysl, např. při výrobě materiálu Styropor® Ccycled, jenž může být při výrobě ochranných obalů alternativou ke standardnímu EPS. Chemická recyklace tak představuje udržitelnější alternativu spalování a skládek, které jsou v některých evropských zemích stále povoleny. „ChemCycling tedy umožňuje recyklovat obaly ze styrofoamu smíseného s jinými nebo kontaminovanými plasty. Kromě mechanické recyklace může ChemCycling pomoci zavřít materiálový cyklus,” říká pan Klaus Ries, viceprezident oddělení Global Business Management, Styrenic Foams ve společnosti BASF. Produkty jsou certifikovány v programu ecoloop, což znamená, že přispívají k cirkulární ekonomice využíváním plastových odpadů ve výrobním procesu. Společnosti Storopack a BASF tak společně přinášejí průlomovou novinku v oblasti opětovného používání plastů. Ale mezi pilotní fází a vyspělostí pro trh je třeba vyjasnit technologické a ekonomické aspekty a regulační záležitosti. „Doufáme, že chemická recyklace a materiálová bilance budou moci být zahrnuty co nejdříve do kalkulace recyklačních cílů a sazeb, protože se jedná o jediný způsob, jak citlivě a trvale zvýšit hodnoty recyklace bez snížení jakosti,“ dodává pan Ries.

Společnost Storopack se zaměřuje na udržitelnost a výrobu šetřící zdroje. Jako odborník na ochranné obaly usiluje o maximální podíl recyklovaných materiálů v co nejvíce produktech a také o vysokou recyklovatelnost. „Již nyní dosahujeme přibližně 25 procent našich prodejů s výrobky z recyklovaných nebo obnovitelných surovin,“ říká pan Hermann Reichenecker. Společnost Storopack se také podílí na iniciativách, které bojují s plastovými odpady, např. Alliance to End Plastic Waste, Big Blue Ocean Cleanup a Operation Clean Sweep.